Ankara Gelişim Tarama Envanteri (AGTE)
Ankara Gelişim Envanteri (AGTE) 0-6 yaş aralığındaki bebek ve çocukların gelişiminin değerlendirilmesi için uygulanan objektif bir tarama testidir.
AGTE Testi Nedir?
AGTE Testi adıyla ile bilinen Ankara Gelişim Tarama Envanteri; genellikle 0 yaş ila 6 yaş arası bebeklerin ve de çocukların gelişimsel açıdan değerlendirmesinin yapılabilmesi için uzman psikologlar tarafından uygulanan bir tarama testidir. 0 ay - 3 ay arası dönemlerden, 72 aylık döneme kadar, bebek ve çocukların gelişim seviyeleriyle ilgili olarak objektif bilgiler elde edilmesini sağlayan oldukça detaylı bir ölçme aracıdır.
AGTE testi; özellikle gelişimsel gerilik, gecikme ve düzensizlik açısında, risk altında olduğu öngörülen bebek ve çocukların erken dönemde tespit edilmesi ve gerekli önlemlerin önceden alınmasına imkan verir.
Ankara gelişim tarama envanteri, tanı koyma amacını taşımaz. Bu sebeple tanı koyma amaçlı değil, objektif ve detaylı bir gelişim değerlendirmesi amacıyla kullanılmaktadır.
AGTE Testi Hangi Yaş Aralığında Uygulanabilir?
Ankara Gelişim Tarama Envanteri Testi, 0-6 yaş arasındaki bebek ve çocuklarda uygulanabilmektedir. Ancak özellikle kritik dönemlerde, 0 ay - 6 ay, 12 ay - 18 ay, 2 yaş - 3 yaş, 5 yaş - 6 yaş aralığında uygulanması önerilmektedir.
AGTE Nasıl Uygulanır?
AGTE (Ankara Gelişim Tarama Envanteri) testi aracılığı ile yapılacak olan değerlendirme, annenin, babanın ve değerlendirilecek olan çocuğun aynı anda bir arada bulunduğu bir ortamda uygulanmaktadır. Uzman psikolog; anne ve babaya sorular sorarken, çocuğu dikkatli bir şekilde gözlemlemektedir. Gözlemler ve elde edilen yanıtların yardımı ile Ankara Gelişim Tarama Envanteri değerlendirmesi yapılır.
Gerekli olduğu durumlarda; değerlendirme sürecine anne baba dışında, çocuğa bakım veren kişi (bakıcı, dadı, anneanne, babaanne) de katılım sağlayabilir.
AGTE Testi Maddeleri
AGTE’de toplam 154 ayrı madde üzerinden değerlendirilir ve bu değerlendirme ile çocuğun genel gelişim puanının hesaplaması yapılmaktadır. Alt alanlarda ise; dil bilişsel alanda 65 madde, ince motor beceri alanında 26 madde, kaba motor beceri alanında 24 madde, sosyal beceriler ve öz bakım becerileri alanında 39 madde yer almaktadır.
AGTE ile Hangi Gelişim Alanları Değerlendirilir?
AGTE aracılığıyla 0 - 6 yaş aralığındaki çocuğun gelişimi 4 ayrı alt alanda incelenmektedir. Bunlar;
- Kaba motor gelişimi : vücuttaki büyük kasların kullanılmasını gerektiren emekleme, oturma, yürüme, zıplama, koşma vb. davranışları kapsar.
- İnce motor gelişimi : küçük kasların kullanılması, iki parmak arasında bir nesne kavrama tutma, kalemle yazıp çizme, avuç içini kullanarak kavrama vb. davranışları kapsar.
- Dil bilişsel gelişimi : ilk kelimenin söylenme zamanı, kelimelerin doğru telaffuzu, seslerin doğru çıkarılması vb. davranışları kapsar.
- Sosyal beceri ve öz bakım becerileri gelişimi : kaşık – çatal kullanma, tuvalet ihtiyacını kendisi giderebilme, evdeki basit işlere yardım etme, giysilerini giyip çıkartabilme, diş fırçalama vb. davranışları kapsar.
Bu 4 ayrı alt alanın incelemesi yapılır ve elde edilen toplam puan sonucunda genel bir gelişim düzeyi belirlenir. Bunun sonucunda, 0 - 6 yaş aralığındaki bir çocuğun genel ve alt alanlardaki gelişiminin yaşıtlarına göre ne düzeyde olduğu, sınır gelişim ve gelişim geriliği olup olmadığı gibi sorulara yanıt alınır.
Çocuğun hangi alanlarda gelişimin normal olduğu, hangi alanlarda desteklenmesi gerektiği ve hangi alanda gelişiminin ileri olduğunu gösterir. Böylelikle çocukların ihtiyacı olan destek, tedavi gibi unsurlar için gerekli yönlendirmelere uzman psikolog tarafından aile ile paylaşılır.
Uzm. Psk. Ceren Kılıçlı Çetin