Telefon
Telegram
WhatsApp
İnstagram

Çocuklarda Yalan Söyleme Davranışı

Çocuklarda Yalan Söyleme Davranışı

     Çocukların bazen zararsız gibi görünen yalanlar söylediğini fark ederiz. Önemsiz konularla ilgili de olsa yalan söylemenin mutlaka üzerinde durulması gerekir. Çünkü çocuk bu davranışı alışkanlık haline getirebilir ve zorlandığı her durumda yalana başvurabilir.

    Unutulmaması gereken nokta: Yalan söyleyen çocuğun mutlaka bir amacı olduğudur. Bu amaçlar şunlar olabilir;

    -Çocuk anne babası tarafından fark edilmek için yalana başvurabilir. Örneğin; anne babasıyla yeterince vakit geçiremediği için.
    -Çocuk yaptığı yanlış bir davranış sebebiyle anne babasının tepkisinden korktuğu için gerçeği saklayabilir.
    -Çocuktan gelişiminin ve potansiyelinin üzerinde bir performans bekleniyor olabilir. Örneğin, çocuk yüksek akademik başarı baskısı hissediyor olabilir.

    Çocuğunuzun yalan söylediğini fark ettiğinizde;

    -Hangi durumlarda yalana başvurduğunu tespit edin.
    -Aşırı tepki göstermeyin ve yalana değil, olaya odaklanın.
    -Çocuğa gerçeği itiraf etmesi için baskı yapmayın. Doğruyu söylemesi için ihtiyaç duyduğu güvenli ve şefkatli ortamı sağlayın.
    -Yalan ile ilgili tüm aile üyelerinin uyacağı net kurallar belirleyin, kurala uyulmadığında ne gibi yaptırımların olacağına birlikte karar verin.
    -Çocuğunuzu asla ‘yalancı’ olarak etiketlemeyin.
    -Doğruyu söylemesinden duyduğunuz memnuniyeti mutlaka belirtin. Dürüstlüğün önemine odaklanın ve yalanın güven ilişkisini nasıl zedelediğini anlatın.
    -Çocuğunuzla ilgili beklentilerinizi değerlendirin. Onun yapabileceğinden fazlasını bekleyip beklemediğinizi gözden geçirin.
    -Çocuğunuza rol model olduğunuzu unutmayın. Onun önünde yalan söylemediğinizden emin olun.
    -Çocuğunuzla sıcak, samimi ve karşılıklı güvene dayalı bir ilişki kurmaya özen gösterin ve onu koşulsuz sevdiğinizi her fırsatta dile getirin.

Uzm. Psk. Ceren Kılıçlı Çetin